дует на 2016г. – Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова

дует на 2016г. – Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова

Гласове
Съчетание или групаСъчетание или група: 0


Предложение на Екипа на ГФН 2016 г.

В приз Най-добри вокални дуети, триа, квартети др. печелят дует Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова

Спечелилите са определени от компетентното жури на Годишните фолклорни награди 2016 г с председател Диди Кушлева

Слънце зайди
музика: Живко Желев
солисти: Жечка Сланинкова & Ваня Вълкова

Жечка Сланинкова е родена на 3 март 1962 г. в с. Индже войвода, Бургаско. На петгодишна възраст запява песните на Странджа планина. През 1976 г. на Националния събор на народното творчество в Копривщица получава първия си златен медал, а е само на 13 години. Средно образование завършва в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, където доразвива таланта си, а в следващите три години преподава в музикалното училище вШирока Лъка. В този период от живота си Жечка Сланинкова осъществява записи с Оркестъра за народна музика наБългарското национална радио, а по-късно и с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Пейо Пеев, и др. До момента има десет издадени албума със странджански народни песни.

Ваня Вълкова е родена на 10 юли 1978 г. В музикалното училище в Котел завършва средното си образование, а висше получава в АМТИ в Пловдив със специалност „народно пеене и гъдулка“.
В периода от 1998 до 2000 г. се изявява като солист на оркестър „Канарите“. От 2004 г. е солист на оркестър „Млади тракийци“. През 2006 издава самостоятелен албум, в който си партнира с музиканти като Петър Ралчев, Георги Янев и др. Носител на множество награди от конкурси и в постоянни творчески контакти с Оркестъра за народна музика на БНР. През 2005 г. създава музикална школа за работа с деца в гр. Раковси.

официален домакин на наградите