Албум на 2016г. – Плетеница – Пейо Пеев

Албум на 2016г. – Плетеница – Пейо Пеев

Гласове
Албум на годинатаАлбум на годината: 0


Предложение на екипа на ГФН

CD-Pletenitsa-Peyo-Peev-gadulka

Пейо Пеев - снимка интернет

Пейо Пеев – снимка интернет

Столетия наред гъдулката е била сред любимите инструменти за българите. Докато в миналото тя е участвала във фолклорната практика на някои от фолклорните области, днес тези граници не съществуват. От средата на ХХ век, тя е неотменна част от оркестрите за народна музика, които бяха създадени във всички райони на България. Това промени географското разпространение на инструмента; промени и музикантското мислене. Все по-често инструменталистите съчетават мелодии и похвати от различни фолклорни региони или от други жанрове. Те доказват, че макар и по-примитивен инструмент, гъдулката може да да съперничи по технически възможности на класическите струнни инструменти. Така музиката продължава да се развива и обогатява.

Участват: Теодосий Спасов – кавал, Стоян Янкулов – ударни инструменти, Ангел Димитров – китара, ОНМ на БНР с диригент Христофор Раданов, Петър Миланов – китара, Костадин Костов – тъпан, Димитър Богданов – вокал, Петър Ралчев – акордеон, Христо Йоцов – перкусии, Николай Антов – китара, Красимира Паурова –цигулка, Борислава Василева – цигулка, Гергана Чуклева – виола, Теодора Тенева – виолончело, Недялко Недялков – кавал

Записите са осъществени в „JAM Studio”, тонрежисьор – Симеон Пешев и Студио 2 на БНР

 

Гъдуларят Пейо Пеев е роден на 21 септември 1975 г. в град Стара Загора. Творческият му път на музикант започва от Детско-юношеския ансамбъл “Загорче” и преминава през Средното музикално училище “Филип Кутев” в град Котел (1989-1994) и академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив (1994-1998). Професионалната си реализация започва в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”. След това продължава в световноизвестното танцово шоу “Riverdance” (1999-2000), а от 200о г. е солист в Оркестъра за народна музика при Българското национално радио.
По време на обучението си е бил концерт майстор на представителните оркестри на СМУ Котел и АМТИ Пловдив, двукратен носител на приза “Златната гъдулка” на името на големия гъдулар Янко Петров (1996 и 1997); участвал е в световно турне с “Мистериите на българските гласове” в Хонг Конг (1997) и е един от създателите на формация “Академика” (1998).
Днес Пейо Пеев е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, той участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и др. Имал е изяви с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония; реализирал е много записи.

официален домакин на наградите