Хореограф на 2015г. – Любчо Василев

Хореограф на 2015г. – Любчо Василев

Гласове
Хореограф на годинатаХореограф на годината: 0


ЛЮБЧО СТЕФАНОВ ВАСИЛЕВ
Директор и хореограф на ПФА” Мизия”- гр. Търговище

Любчо Василев е роден на 11.05.1954г. в гр. Омуртаг. Завършва Института за музикални и хореографски кадри в София, а след това и Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, при професорите Кирил Дженев, Петър Луканов и Георги Абрашев. Негови преподаватели са изтъкнатите хореографи: Димитър Димитров, Борис Вълков, Кирил Харалампиев и др.
През 1976 г. започва работа като Хореограф в Общински съвет и ДНА гр. Шумен, а през 1977г. е поканен за главен хореограф на АНПТ „Мизия” гр. Търговище. От 1986г. оглавява Ансамбъла и става негов главен художествен ръководител. От 1993г. ансамбъл ”Мизия” става Професионален фолклорен ансамбъл.
Любчо Василев е автор на около 40 дивертисментни, тематични и сюжетни танца за деца и възрастни. По-известни негови произведения са:
– Предсватбени песни и танци от Герлово – муз. Ст. Чапкънов
– Садински танци и песни – муз. Ив. Вълев
– Българка – муз. Ив.Вълев
– Настроение – муз. Й. Ангелов
– Заешка сватба – муз. Д. Христов
– Ракаджий – муз. Цв. Цветков
– Севернячки – муз. А. Шопов
– Веселият бракониер – муз. Д. Киров
– Момински мизийци – муз.Т. Пращаков
– Игри в ритми – муз. Л. Йорданов
– Приказка за музиканти – муз. проф. М. Василев
Танците се изпълняват в ансамблите: „Мизия”- гр.Търговище, „Искра” гр.Велико Търново, „Добруджанче” гр.Силистра,
„Странджански ансамбъл” гр.Бургас, ДТА гр.Търговище и танцови колективи в Добрич, Варна, Попово, Омуртаг, Тервел, Исперих, Каменово и други.
„Българка” е поставен в нова”Класическа” версия, в състава за класически танци в гр. Попово и получава голямата награда на конкурса за камерни танци в гр. Горна Оряховица.
„Игри в ритми” печели наградата на публиката в конкурса „Гранд при” на Унгария за модерни интерпретации на националния фолклор през 2008 година.
„Приказка за музиканти” е най-новото произведение на Любчо Василев, с което той внася нови елементи и търсения в осъвременяването на българския фолклор.
Любчо Василев е водил хореографски класове в Русия и Англия. Член е на СБМТД и ръководството на Сдружението на танцови дейци. Член е на УС на „Денсутор” към СБМТД.
Носител на орден „Кирил и Методий” І степен, „1300 години Българска държава”, „Златна лира” на СБМТД, „Кристална лира” на Министерството на културата и СБМТД за върхови постижения в категорията – Танцов фолклор за 2006 година.

 

 

 

официален домакин на наградите