Цялостен принос към българския фолклор 2016 г

Цялостен принос към българския фолклор 2016 г

Гласове
Цялостен приносЦялостен принос: 0


г-н Иван Тодоров приема поздравления за престижната награда от г-жа Диди Кушлева

Един от най известните хореографи на България, Димитър Манов обяви и награди академик Иван Тодоров в приз Цялостен принос към българския фолклор за 2016 година.

Иван Тодоров е роден на 22 Февруари 1926 г. в град София.Той започва развитието си като изпълнител в танцовия състав на гимназията с ръководител Руска Колева, след което продължава като артист в балета на Софийската опера. Освен изпълнител, Иван Тодоров е и главен консултант на постановките ”Хайдушка песен”, ”Легенда за езерото”, ”Нестинарка”, ”Змей и Яна”, поставя танците в оперите ”Момчил”, ”Хитър Петър”, ”Луд гидия”. Съвместната работа с Анастас Петров, Нина Кираджиева и руските специалисти Белий и Холфин е неоценима школа, даваща силен тласък в професионалното развитие на изтъкнатия ни педагог и хореограф.
Иван Тодоров е един от най-изтъкнатите български хореографи със значителен принос в развитието на българския сценичен танц в качеството си на изпълнител, художествен ръководител, постановчик и педагог.В дългогодишната си творческа дейност г-н Тодоров е посрещан с признание за неговата работа в Националното балетно училище, Националната опера, Ансамбъл “Загоре” – Стара Загора, Академичен Фолклорен ансамбъл – София, Ансамбъл “Вратица” – Враца, Ансамбъл „Пирин” и много други професионални и самодейни ансамбли и танцови състави.

През 1951 година се създава Държавният ансамбъл за народни песни и танци. С основаването на ансамбъла се поставят на дневен ред важни и отговорни задачи: да се издирят носители на автентичен фолклор, изкуството им да се разработи в сценични форми, като същевременно се съхрани спецификата на една красота, завещана от вековете.

Съществен дял от решаването на тези задачи заема и необходимостта от обучението на професионални кадри.

През 1951 г. се открива Държавното балетно училище. Наравно с имена като, Кирил Дженев, Маргарита Дикова, Люба Вълчева в създаването на ДХУ, участва и Иван Тодоров, който има изключително голям принос. Всичките те, са ангажирани като преподаватели по български танци на бъдещите балетни артисти. Иван Тодоров, който е и артист в балета на Операта по това време, настоява, че трябва да има специално обучение за изпълнители на народни танци, защото езикът на класическия балет е различен от националната ни специфика. Николай Холфин и Владимир Белий подкрепят идеята за създаване на специалност, която да обучава професионални изпълнители на български танцов фолклор и да подготвя професионални кадри.

Преподавател в Държавното хореографско училище от основаването му до 1964 г., Иван Тодоров обучава първите поколения професионални танцьори, като изгражда уважение към изворите, стремеж към детайлно познаване на спецификата на всяка една област и точна мярка и вкус при интерпретацията.

Както малко по-горе бе споменато, Иван Тодоров е заемал длъжност като главен художествен ръководител в много други танцови колективи, години наред. Така например: 30 години Ансамбъл „Вратица”, гр. Враца, 15 години ДАНПТ „Загоре” гр. Стара Загора и още много други самодейни колективи, пръснати из цялата страна. Неговият принос в областта на музикалното и танцово изкуство е огромен и неоспорим.

Основател е и ръководител на ансамбъла на Строителни войски 1947 година.

Танците който е създал са много. Ето някои от тях: „В розовата градина”, „Тракийска младост”, „Джиновски танц”, „Шопска сюита”, „Пиринска импресия”, „Северняшка сюита”, „Общобългарска ръченица”, „Пролетни огньове”, „Момински танц”, „Бригадири”, „Срещи”, „Ралчо и Радойчо”, „Лудетини”, „Пръски от миналото” и др.

 

 

официален домакин на наградите