постановка на 2015г. – “Добруджанска сватба”

постановка на 2015г. – “Добруджанска сватба”

Гласове
Ансамблова постановка на годинатаАнсамблова постановка на годината: 3


Симоеон Симеонов

Симеон Симеонов

Симеон Иванов Симеонов

Роден съм на 02.09.1943 год. в с. Медовене Разградска област. Родителите ми са починали. Имам сестра, която живее в гр. Кубрат.
Образование до X клас – получих в гр. Кубрат. След това завърших „Държавно хореографско училище” в София.
В казармата в гр. Разград направих първите стъпки в практическото ръководство на самодеен танцов състав. След това в продължение на 4 години ръководих танцовия състав на ансамбъл „Мизия” – гр. Търговище, с който спечелихме златни медали на провеждащите се републикански фестивали и завоювахме значителни успехи. Продължих с квалификацията си чрез национални курсове и семинари, но най-голямата ми квалификация бе практиката и самоусъвършенствуване чрез упорит труд.
От септември 1972 год. преминах на работа в гр. Силистра – като методист по танцова самодейност към тогавашния Окръжен народен съвет и тогава основах танцовия състав „Добруджа”. Тридесет и шест години го ръководих без прекъсване. Репертоарът бе около 40 танца в трите формации на ансамбъла. Работеше се целогодишно без прекъсване. Годишно се изнасяха около 55-60 концерта и участия в страната и чужбина. Бяха застъпени всички етнографски области на България, включително ориенталски, цигански и др. Особено внимание бе отделено и на камерните танци. Често пъти една от формациите е на единия край на Европа, а по същото време на друг международен фолклорен фестивал в друга държава е другата формация. Приемствеността между формациите бе задължителна. Международната дейност е много активна. Ансамбълът е много популярен в Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия, Англия, Египет, Израел, Сирия, Куба, Пуерто рико, двумесечно турне в САЩ и др.
В много от държавите е гастролирал по няколко пъти.
Богатата колекция от награди и отличия се съхранява в регионална библиотека „Партений Павлович” гр. Силистра.
От м. октомври 2008 год. премина към Народно читалище „Доростол” като фолклорна студия към ансамбъл „Силистра”, за да ползва професионалния оркестър и хора на ансамбъла с Главен Художествен ръководител Тихомир Лефтеров.

 

официален домакин на наградите