90 години от рождението на Радка Кушлева

Изложбата се организира по идея на :

сдружение лого  лого ГФН

Съвместно с: Държавна агенция “Архиви” гр. Смолян

logo-archiv_edited-11

Домакин :

logo_iefem

Достъпа до изложбата е според правилата на ИЕФЕМ

  • единичен билет за всички изложби 5 лева
  •  група над 8 човека по 4 лева на човек

Спонсори:

logo_b_design                               %d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%be

Радка Кушлева е родена в семейството на певци и гайдари, а тя от малка пее. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София. Ученичката в софийското стопанско училище е одобрена от комисията и по радиото често се чуват оригиналните ѝ родопски песни. Съпровождат ѝ „Кореняшката група“, орк. на Иван Кавалджиев и отделни инструменталисти. Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм…“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на 20 век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди. Секстет „Кушлеви“ гастролира с невероятен успех в много страни по света, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните „Дилмано, дилберо“ и „Грозде“. Забележителното е, че Анка и Стефка Кушлеви правят всички обработки на песните от репертоара на състава. Радка Кушлева е член и на ансамбъла „Наша песен“, в който пеят ощеМита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“. Дъщеря ѝ Диди Кушлева е известна българска акордеонистка.

официален домакин на наградите