“Среща на три поколения от Шоплука” – СЕ ОТМЕНЯ

ВСЕКИ ЗАКУПИЛ БИЛЕТИ ЗА КОНЦЕРТА, МОЖЕ ДА ГИ ВЪРНЕ САМО ОТ, КОЙТО ГИ Е ЗАКУПИЛ!!!

ЗА ПЪЛНИ ПОДРОБНОСТИ 0876739041

 

 

Сърцето на Граовския фолклор, ще тупти на една сцена

Един концерт, в който ще чуете, съхраненият ни автентичен фолклор през годините.

Ще чуете песни от личния репертоар на солистите.

Цени на билетите 8, 10,12 лв. според мястото в залата.
Със закупуването на билет, Вие подкрепяте артистите да получат своя професионален хонорар!

Можете да заявите своя билет на folklornikoncerti@abv.bg, 0876739041 – специални намаления за групи!

(клипни и купи билет тук) след 27 февруари

 

Сорина Богомилова – Снимката е с авторски права!

  •  Сорина Богомилова от НФА “Филип Кутев”, солист в ансамбъла 31 години. Песните от нейния репертоар са от село Дивотино общ. Перник, и се изучават във всички музикални училища и паралелки в България.
  • Изпяла солата на всички емблематични песни на НФА ,,Ф.Кутев”, като Полегнала е Тодора,Кажи, кажи Ангьо, “Пиленце пее говори” и други.Озвучава игрални, документални филми и реклами. Работи с едни от най-известните български композитори, и многократно обикаля всички континенти с ансамбъла и частни формаций.
    Първата професионална изпълнителка и пазителка на граовските песни от родното и село Дивотино, Пернишко. Тя има над 50 автентични песни записани с народния оркестър на БНР.с аранжименти на Коста Колев,Христофор Раданов,Георги Андреев,Росен Генков и други известни композитори.

Радка Алексова – Снимката е с права на Организатора

  • Радка Алексова е родена е през 1944 година в село Студена, Пернишко. Дълги години пее в състава на ансамбъл „Граово“ — град Перник. Там я открива композиторът Боян Нанков. От 1970 година Радка Алексова е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио и на хор „Мистерията на българските гласове“. Записва много оригинални граовски песни за фонотеката на БНР, снима филми в БНТ, издава плочи и аудиокасети. С „Мистерията на българските гласове“ и самостоятелно пее в най-престижните концертни зали по света. През 1983 година получава голямата награда от конкурса „Приз Братислава“ за песента „Запали се Янина планина“. Нейната песен „Безродна невеста“, включена в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие е използвана като вокал в албума на група „Ю Ту“. Радка Алексова е част от формация „Гласове от безкрая“, има дуети с Елена Димитрова, Стоянка Бонева и Бинка Добрева. В последните години пее в дует с Кремена Станчева в програмите на „Мистерията на българските гласове“.

Димитър Лукарски – Снимката е с права на организатора

  • Роден е преди 26 години в София, но расте в Радомир, откъдето е баща му. Градът с богати народни традиции, е на 44 км западно от столицата и е строен в средновековието върху антично селище. Известен е с будното си население, с първото Войнишко въстание, което обявява Радомир за република (1918 г.), с природни и културни забележителности. Всеки почитател на фолклора тук е впечатлен от добре запазената певческа традиция с характерно вибрато на гласа. Наричат го „тресене”.Учил съм от известни певици, които популяризират това пеене – Павлина Горчева, Славка Секутова, Радка Алексова, Станчо Стоилов и други „златни” български гласове, но и от баба ми, докато бях дете, разказва Димитър Лукарски. – Била е певица в художествената самодейност, посещавала е фестивали, събори и конкурси като млада. Научи ме да пея, но спази и една стара традиция в радомирския край – първата глътка вода ми е дала да отпия от звънче, за звънлив глас. От Славка Секутова знам, че и тя е пила вода от звънче. Информация РАДИО БЪЛГАРИЯ БНР
  • БНР – Пълна информация за Димитър Лукарски

Руска Дросева – Хумористка

оркестър “Граовска младост гр. Перник с ръководител Венци Андонов – Снимката е с авторски права

  • Оркестър “Граовска младост” гр. Перник с ръководител Венцислав Андонов

Оркестърът съществува от 1959 година. В състава влизат типичните за българския фолклор инструменти:  кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан. В оркестъра са свирили големите майстори като кавалджията Цветко Благоев и гъдуларят Атанас Вълчев.

Разнообразният репертоар, характерното звучене и граовските интерпретации създават специфичния облик на оркестъра.

Народният оркестър има множество концертни участия в региона, страната и чужбина. Носител е на престижни награди от републикански и международни фестивали. Участвал е в много телевизионни изяви и представителни форуми.

Ръководител на Народния оркестър е гайдарят Венцислав Андонов.

През 2006 година Народният оркестър записа своя пръв компакт диск „Фолклорът – да оставим нещо и след нас”. В диска намира място автентичният фолклор със своите богати ритми. Солисти на оркестъра са:  Силвия симеонова, Кирил Методиев и участниците във Вокално студио „Граовска младост” Виктория Миткова, Беатрис Иванова, Виктория Оприкова, Мариела Паласкова и др.

С Народния оркестър в различни изяви са взели участие едни от най-изявените български изпълнители на народна музика като:  Костадин Гугов, Надка Караджова, квартет „Славей”, трио „Зорница”, Калинка Згурова, Надежда Хвойнева, Нели Андреева и хор „Нуша”, Гергана Димитрова, Павлина Горчева, Недялко Недялков – кавал, Костадин Генчев – кавал, Ангел Димитров – тамбура, „Ева квартет”, Народния хор при НБУ – София, възпитаници от класа на Светла Караджова – преподавател в СУ”Св. Климент Охридски”, солисти при БНР и много други изявени изпълнители на народна музика.

Народният оркестър участва в изпълнението на няколко проекта към Министерството на културата – Дирекция „Музика и танц”, проект „Студентски практики”, проект по програма „Дебюти” към Национален фонд Култура.

Работнически танцов състав при читалище ,,Чичо Стоян”село Дивотино

хореограф Юлиян Кралчев.

 

официален домакин на наградите