Национален фолклорен събор “Лудогорие”

ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР

„Лудогорие“

3,4 и 5 юли 2015 г.,
Разград, местност „Пчелина”

Официален сайт на събора

Национален фолклорен събор „Лудогорие” се организира от сдружение „Лудогорие 2012” със съдействието на РЕКИЦ „Читалища” Разград.
Медийни партньори на събитието са БНТ, БНТ 2, ТВ „Сънрайз мюзик ООД“,“Екип – 7″,Лудогорски вестник,Гледища, Фондация“Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство-България“,сдружение „Гайтани“ и списание „Собственик“.

С това събитие организаторите си поставят за цел съхраняване и популяризиране на традициите и културните ценности на различни етнически и етнографски групи, осигуряване на възможности за трансмисия към следващите поколения и популяризиране на Разградския край и Лудогорието като място на дълголетна история и богати културни традиции!
Легендата разказва, че когато Бог решил да раздава земя на отделните народи, българинът работил на нивата и поради тази причина отишъл последен за своя дял.
Но Господ вече бил раздал цялата земя. Замислил се какво да му даде, не му останало вече нищо. Тъй като българинът бил известен със своята пословична доброта, скромност и трудолюбие, Господ решил да му подари част от своята земя – рая. А най – красивото кътче от рая било Лудогорието.
Лудогорие – място на дълголетна история и богати културни традиции!
Земя на съкровища, мистерии и древни култури, през която са преминавали народи, търговски пътища, империи и религиозни поклонения.
Лудогорие – древна българска земя, област на вековни гори, свидетели на отдавна забравени събития!
Днес Лудогорието ще ви очарова с красив пейзаж, богато минало, трудолюбиви и гостоприемни хора, пъстра палитра от етноси, култури и традиции!
Емблемата на Лудогорието, местните капанци, векове наред се опират на традициите, а гостоприемството, техния темперамент и склонността им към веселие и песен очароват всеки, който има възможността да общува с богатството на капанската душевност!Природата е надарила нашето Лудогорие с всички хубости и прелести за окото!
– красивото му живописно, зелено и прохладно кътче Пчелина, отворило гостоприемно обятия за всички вас!
Нека да съберем цялата си позитивна енергия и да създадем един празник на приятелството, музиката и танците!

официален домакин на наградите