Награда за цялостен принос към българския фолклор за 2015

Заповядайте на Церемония по награждаване за цялостен принос към българския фолклор за 2015г. на българския фолклор.

20.02.2014г.

16:00ч

РЕСТОРАНТ “МОМА”

ул.”Солунска” 28 

Организатори

фирма “Менци”

Сдружение “Наследници на фолклорния огън”

ИНТЕРИОР

ресторант-мома-интериор-02

Всяка зала има свой дух и излъчване, свързано с образи и дейности, традиционно присъщи в миналото на българската мома и млада жена – житни класове, приготвяне на хляб, печенето му в глинена подница в жаравата на огнището, везане, предене, тъкане на килими и черги, лазаруване, розобер. Затова и материалите и орнаментите, използвани в помещенията, са свързани с тези присъщи на българката дейности и занаяти и характерни за нейния дом.

Цветовете на интериора са традиционни за бита на някогашната българска мома и жена: бяло – символ на моминската чистота, червено – символ на майчината кръв и на силата на раждащата земя, зелено – символ на вечното прераждане и възраждане, златно – символ на Слънцето, светлината и благоденствието.

КУХНЯ

 мелничарска-салата

Традиционно българска с авторски привкус от майстор готвача Александър Николов. Сред специалитетите на заведението са:

  • Лютеница със сини сливи и сушени чушки;
  • Пастирска салата с рохко яйце и създарма;
  • Яхния от заешко бутче;
  • Филе от елен с пюре от пъщърнак и мед;
  • Домашно сладко от черни боровинки и печени орехи;
  • Нервозни кюфтенца;
  • Печена ябълка на фурна пълна със стафиди и ядки.

Към ястията се сервират специално подбрани вина с акцент и селекция на традиционни за България сортове бяло и червено вино.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Ресторант МоМа се намира в център на София на ул. Солунска 28. Разположен е в къща от 30-те години на миналия век на три етажа и уютна вътрешна градина. Първият етаж има 45 места, разпределени в 3 тематични зали с имена “Глина”, “Текстил” и “Вълна”. Вторият етаж има 75 места, разпределени в 5 тематични зали с имена “Житница”, “Медна роса”, “Розари”, “Лазарки” и “Момина черга”. Третият етаж има 20 места. Приятната градина разполага с около 60 места.

В интериора и кухнята са съчетани старото и новото, традиционното обзавеждане на старите български домове обединено и преосмислено от творческите решения на дизайнера.

официален домакин на наградите