Автентичен фолклор

12295368_1148442051851347_412628811095008331_n

Организатор: Александър Заралиев

Домакини: Канал “Фолклор” по радио Бина

Харесвате изворен фолклор или не сте сигурни какво точно е това? Концертът „Изворен фолклор“ с българска народна музика ще ви даде възможност да научите и да се насладите именно на това явление, на този уникален културен феномен, към който се опитва да се докосне целият свят.

Само на 12 декемри от 18.30 ч. във Второ студио на БНР бъдете с женските фолклорни групи от с. Алино, с ръководител Момчил Чалъков и „Искровки“, с. Бели искър, Самоковско и мъжката фолклорна група „Корова“, с. Драгинова, Велинградско.


Женската фолклорна група от с. Алино е основана в далечната 1965 г. По подобие на „Бистришките баби“ тя е разделена на две части, две групи от по три изпълнителки (една изпълнителка на първия глас – „карачка“ и две изпълнителки, които бучат – “помагачки“), които пеят антифонно (едната група запява, другата отглася). Ето и първоначалния й състав: Първа група – Гюлка Каназирова, карачка; Гюлка Дойнова, Лена Бикова – помагачки, и втора група – Венка Бикова, карачка; Бояна Алдимирова, Параскева Малканова – помагачки. В групата като солистка участват и Стефка Волева заедно с нейния брат Христо Симов. Ще бъдат изпълнени и така наречените „маркови песни“.
Женската фолклорна група от с. Алино е печелила многократно медали от НСНТ „Копривщица“, а в последните две издания на събора през 2010 и 2015 г. получава и „златен плакет“.

Ще чуем и три песни от самоковското село Бели искър в изпълнение на женската фолклорна група „Искровки“.
Разбира се, много интересни са и нашите гости от с. Драгиново, Велинградско (Чепино) със старинното име „Корова“ (от турски език “сухо място/поле“).

Мъжката фолклорна група „Корова“ е приемник на старинната традиция на мъжко тихото пеене („пеене на ухо“) във висок регистър, характерно за с. Драгиново. Звукоизвличането и силата на пеенето е противоположна на тази в град Банско и околностите, известно със силово открито пеене. Групата издирва и съхранява песни от чепинския и неврокопския край, като в репертоара си има редица песни, създадени през втората половина на ХIX век. Основана е през 1998 г. от местни музиканти. Използва типични за Чепино инструменти – кавал, тамбура и тарамбука. „Корова“ е участвала в редица фестивали и проекти у нас и в чужбина, сред които „Отворени врати на Европа“ (2000), концерти в българските културни центрове в Берлин и Виена (институт „Дом Витгейнщайн“). През 2001 г. МФГ „Корова“ издава първия си албум „Нещо е екнало“.
Песен от албума можете да видите малко по-нагоре видеото.

Бъдете всеки ден от 12.00 до 16.00 ч. с изпълненията на двете групи по канал Фолклор на Радио Бинар.

Вход свободен, ако искате можете да оставите дарение (за покриване на транспортните разходи на участниците).о

официален домакин на наградите