80 години Надежда Хвойнева


80 години Надежда Хвойнева

Днес 19 ноември 2016 година се навършват 80 години от рождението на Надежда Николова Хвойнева – голяма българска народна певица, една от най-ярките изпълнителки на родопски народни песни.
Родена е на 19 ноември 1936 година в село Левочево, Смолянско в семейството на певци. През 1956 година печели голямата награда на Окръжния фестивал на художествената самодейност в Пловдив, която ѝ е връчена лично от Филип Кутев. Две години стажува в певческата група „Наша песен“, в която се изявяват и Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Радка Кушлева. През 1958 година постъпва в новосформирания Ансамбъл за народни песни на БНР.
Дълги години е солистка на „Мистерията на българските гласове“ (награда „Грами“ за 1990 година). Записва стотици песни от Родопите за БНР, снима филми за БНТ, издава много плочи и аудиокасети. Носителка е на званието заслужил артист и на Златна лира на Съюза на музикалните дейци в България. Пее в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Дъщеря ѝ Еличка Кръстанова също поема пътя на народна певица.
Надежда Хвойнева умира на 25 ноември 2000 година в София. Посмъртно е обявена за жена на годината от Американския биографичен институт. В родното ѝ село Левочево в нейна памет се организира конкурс „С песните на Надежда Хвойнева“. За нея има книга, озаглавена „Неповторимата“ (автор Светозар Казанджиев).
Поклон пред великия талант и поклон пред паметта й!


[fbcomments]
град Пазарджик

град Пазарджик

официален домакин на наградите

град Пазарджик