60 години Иван Варимезов – Съвременният мисионер


60 години Иван Варимезов – Съвременният мисионер

Иван Варимезов – съвременният мисионер на българския фолклор по света
Статия: Годишни фолклорни награди
Снимки: Годишни фолклорни награди

На 12 юли 2018 г. на Цветанка Варимезова и Иван Варимезов им бе връчена статуетката на Годишните фолклорни награди за цялостен принос към българския фолклор и неговото популяризиране в чужбина!

Иван Варимезов е от средното поколение български гайдари, успешно реализирал се като професионален музикант у нас и извън пределите на страната. Високата си изпълнителска класа дължи на музикалния ген, дарование, наследени по семейно – родова линия, но и на солидното образование, което получава в НУФИ“ Ф.Кутев“- гр. Котел, а в периода – 1972 – 77 специализира изкуството на гайдата в Пловдивската музикална академия. По време на висшето си образование ръководи учебния оркестър в Академията.Съдбовен за професионалния път на младия гайдар се оказва родствената връзка с чичо му – прочутия гайда Костадин Варимезов. Шанс, който му отваря пътя и към настоящия живот и работа в САЩ.

Иван Варимезов е роден в гр. Средец, Бургаско. Странджанската музика е неговата сила и познание като гайдар. Това е и инструментът, особено важен за странджанската традиция, обреди, обичаи. Примерът на чичо му Костадин култивира у Иван вкус към чистия, самобитен странджански стил, което проличава в огромния репертоар от мелодии, хора, ръченици.
След завършване на средното и висшето си образования младият гайдар за кратко свири в оркестъра на АНПТ „Тракия“ – Пловдив. През 80 – те години на м.в. ръководи оркестъра на АНПТ „Пазарджик“ в едноименния град. Това е благодатен период, в който обогатява опита му и на диригент, но и на аранжор и автор на музика за нуждите на състава.В Пазарджик, диригент на хора е съпругата му Цветанка Варимезова. Заедно двамата създават първокласен фолклорен ансамбъл. След преместването на музикантското семейство в София Иван свири първоначално в оркестъра на ДАНПТ „Филип Кутев“ , а през 1990 г. е солист – оркестрант в Оркестъра за народна музика на БНР. Повече от 10 години Иван Варимезов свири в този елитен за България състав. Време, в което реализира и повече от 150 студийни записи като солист, под съпровода на оркестъра, също като член и създател на камерни инструментални групи, но и като автор на музиката им. Иван Варимезов е преподавател на деца в Двореца на децата София. Опит, който ще му нужен, след установяването на семейството в САЩ през По покана на етно музиколога, проф. Тимоти Райс,влюбен в българската фолклорна култура, ученик по гайда на чичото Костадин Варимезов, семейство Иван и Цветанка Варимезови с дъщерите си се установяват през 2001г. в Лос Анжелис, САЩ, като преподаватели по български фолклор към Калифорнийския университет /UCLA/. Обучават американски, канадски студенти по българско народно пеене и инструментална музика.Цветанка е успешен диригент на многобройни хорове с български репертоар – „Невенка“ – Лос Анжелис, „Китка“ – Сан Франциско, „Планина“ – Денвър, Колорадо. Двамата създават Балкански ансамбъл към Калифорнийския университет с многобройни турнета в България, Европа. Семейство Варимезови участват във фолклорни семинари по света – Дания, Франция, Япония и др. Проф. Тимоти Райс, силно впечатлен от професионалните им възможности, отразява работата им в документалния си филм „Да ти напълни душата“ – фамилна история за рода Варимезови.
За фолклора двамата родители успяват да спечелят и дъщерите си. Гласът на едната от тях – Радка звучи във филма на Джеймс Камерън „Аватар“, която още като дете в България се изявяваше като гайдарка.
Семейство Иван и Цветанка Варимезови са гордост за националната ни култура. Те успешно продължиха делото на прочутия Костадин Варимезов, успял по време на американското си пребиваване, да запали интереса към българския фолклор на специалисти, меломани в САЩ, Канада. Днес тази мисия реализират талантливите ни музиканти като популяризират изумителното ни традиционно изкуство по света, без да забравят пътя към Родината като ръководители на чуждестранни състави с български песни и свирни с изяви на наши фолклорни фестивали и събори.

bty


[fbcomments]

официален домакин на наградите