Никола Колев прие покана за журиране в ГФН


Никола Колев прие покана за журиране в ГФН

Представяме на вашето внимание Журито на Годишни фолклорни награди 2017г

посветени на Надка Караджова

Един от най-изтъкнатите хореографи на България, г-н Колев, прие поканата на ГФН да бъде част, от професионалното жури на престижните награди.

За Г-н Колев

Н.Колев завършва Държавното хореографско училище в класа на Маргарита Дикова и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Дългогодишен солист на Държавния ансамбъл “Филип Кутев”, първи изпълнител на соловите партии в станалите класически танци “Луди млади”, “Свирец игралец” и др. Наред с натоварената си концертна дейност по това време, е и хореограф на ансамбъл “Изворче”, за който създава редица танцови композиции за деца, с които печели награди от фестивали и конкурси.
Следващият етап в творческото развитие на хореографа е създаването на ансамбъл “Искър” – един от най-престижните любителски състави у нас. Десетки деца свързват живота си с българския фолклор, като продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство, а тези, които не стават професионални танцьори, носят в себе си завинаги любовта към родните ритми.
Наред с активната си творческа дейност, Никола Колев е дългогодишен педагог и преподавател в НУТИ, художествен ръководител на специалността “Български народни танци” в периода 2002-2006 г. Негова голяма гордост са осемте му випуска с десетки възпитаници, реализирани като хореографи и танцьори в най-известните български ансамбли и трупите на Н.Робева и Л.Игнатова.
Никола Колев е автор на редица танци, станали част от репертоара на водещите в страната професионални и любителски ансамбли – “Драгоевски момци”, “Криво хоро”, “Край Дунава”, “Коледари от Дерманци”, “У нашенско” и т.н.
Носител е на много награди, признание за всеотдайния му творчески път: орден “Кирил и Методий” ІІІ ст.; “Златна лира” на СБМТД; награда за оригинална хореография на цялостен концерт-спектакъл в Закопане, Полша; първа награда на Младежкия фестивал на професионалните училища за танцово изкуство в Европа; първа награда от Конкурса за народни и авторски песни и камерни творби и др.


[fbcomments]

официален домакин на наградите