Завърна се изложбата посветена на Радка Кушлева от Смолян


Завърна се изложбата посветена на Радка Кушлева от Смолян
Зоя Начева - Началник отдел Държавен архив гр. Смолян

Зоя Начева – Началник отдел Държавен архив гр. Смолян

Главна снимка – Дъщерята на Радка Кушлева – Диди дойде на честването. – Автор: Петя Гайдарова, Марица.бг

Изложбата за 90 г. от рождението на Радка Кушлева бе открита на 12 декември 2016 г. Още на самото откриване предизвика голям интерес сред смолянската общественост. Присъстваха около 100 души не само от Смолян, а също от Широка лъка, Гела и др. В продължение на 5 месеца изложбата остана експонирана в залата на Държавен архив – Смолян – до 5 май 2017 г. През това време тя бе посетена от много ученици, които водени от своите преподаватели идваха да я разгледат или да провеждат открити уроци. Средно по 50 човека месечно са разглеждали изложбата. Освен това всички читатели и ползватели на архивна информация също разглеждаха изложбата, докато чакаха изпълнението на техните заявки.

С благодарност към Константин Лазаров и Сдружение “Наследници на фолклорния огън” за съвместната работа и реализирането на този прекрасен проект.

Зоя Начева

Началник отдел Държавен архив Смолян

Очаквайте, скоро да Ви уведомим за новия град домакин на изложбата.

Смолян чества с тъжна песен 90 години на Родопският славей Радка Кушлева

Автор: Петя ГАЙДАРОВА, Марица.бг

Смолян чества с изложба 90-годишнината от рождението на наричаната Родопският славей народна певица Радка Кушлева. Експозицията от фотографии, грамоти, дипломи и носии на обичаната от поколения певица бе подредена под егидата на областния управител Недялко Славов и инициирана от Държавен архив-Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков”-Смолян и Сдружение „Наследници на фолклорния огън”.

С едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от Хитрино. Заради трагедията в шуменското село, ансамбъл “Манол Радичев” от с. Гела отмени концерта си в памет на Радка Кушлева и певицата бе почетена само с тъжна родопска песен.

На честването присъстваха дъщерята на Радка Кушлева – Диди Кушлева, представителят на “Наследници на фолклорния огън” – Мариан Миланес и директорът на РИМ “Стою Шишков” – Таня Марева, кметът на родното й село Широка лъка Васил Седянков. Плакет с образа на певицата от тазгодишни фолклорни награди бе връчен на директорът на Държавен архив – Смолян Зоя Начева, за спомен в институцията от паметното събитие.
“Родопският славей, за да те кръсти народът по този начин, това говори само за едно – огромната любов, която тя спечели с родопската песен. Тя не си позволи да направи интерпретация с фолклорното богатство на нашия край, а със своя богат глас му придаваше една особена нежност и любов, която и до ден днешен омайва хората, които слушат нейните записи. Все още няма изпълнител, който да е изпял по-добре емблематични песни, като химна на Родопите, които са вълнували публиката по целия свят”, каза откривайки експозицията зам.-областният управител Андриян Петров.

Изложбата ще бъде подредена до февруари 2017 г. Радка Кушлева е от род на певци и гайдари. Започва да се изявява през 1942 г. Приносът й в Златния фонд на БНР са 70 родопски песни. Незабравим остава и сформирания първи в страната вокален квартет, “Сестри Кушлеви”. В него след това се включват и дъщерите й – Соня и Диди. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните „Дилмано, дилберо“ и „Грозде“.


[fbcomments]

официален домакин на наградите