Становище на журито за награждаване в ГФН 2017г.


Становище на журито за награждаване в ГФН 2017г.

За първи път след решение на екипа на Годишните фолклорни награди, публикуваме решението за награждаване преди самaта церемония.

Честито на спечелилите!

от екипа.

Годишни фолклорни награди 2017 са посветени на Надка Kараджова.

ПОД ЕГИДАТА НА КМЕТА НА ГРАД ПАЗАРДЖИК Г-Н ТОДОР ПОПОВ

Церемонията по награждаването ще се състои на 08 декември 2017г. от 19 часа

в Драматично – куклен театър “Константин Величков” гр.Пазарджик

ВХОД СВОБОДЕН!

Публикуваме протокола без подписите на журито с цел защита .

 

 

Жури на ГФН 2017 г.
Председател – Калинка Згурова

 

Членове
Никола Колев – Хореограф


Недялко Недялков – Кавал – ОНМ на БНР

Илка Димитрова – Журналист БНР

Спонсори
Валентин Янев, ВАЛВЕН ЕООД гр. Смолян
Агродар България ЕООД гр. Айтос

1. Глас на годината – Цветанка Варимезова

 

БИОГРАФИЯ НА ЦВЕТАНКА ВАРИМЕЗОВА

2. Албум на годината – “Just Feel” е името на първия съвместен музикален албум на Дарина Златкова (вокали) и Петър Миланов.

“Just Feel” е името на първия съвместен музикален албум на Дарина Златкова (вокали) и Петър Миланов (китари, бас китара, тамбулир, контрабас). Албумът се състои от интро и девет композиции. Всички те са авторски композиции, а аранжиментите са дело на Петър Миланов.

В основата си тези композиции са вдъхновени от автентични мотиви от фолклорни песни от Родопите, които са представени през погледа на Дарина и Петър с идеята да звучат по близко до времето, в което са създадени, а именно днес. Това е залегнало и в концепцията на албума: а именно да бъдат създадени песни по автентични мотиви от Родопите, които са по-скоро незаписвани и съвсем неизвестни; а те да бъдат поставени в нетрадиционния контекст да прозвучат в красиви аранжименти за китари и глас.

3. Най-добри вокални дуети, триа, квартети др. – квартет Българка джуниър

Квартет Българка Джуниър е създаден през 1989 година в град Пловдив, като инициатор за формирането на групата еРумяна Цинцарска (редактор Народна музика в БНР, помогнала за успешното представяне на “Мистерията на българските гласове” в сътрудничество с Марсел Селие).

Името на формацията Квартет Българка Джуниър (junior – от англ. “младши” или “младежки”) е избрано неслучайно, като знак за приемственост между поколенията народни певици – по това време Трио Българка са в зенита на славата си и са реализирали съвместни проекти с имена като Джордж Харисън и Кейт Буш. Репертоарът на групата обхваща както традиционните народни песни, така и аранжирана фоклорна музика, композиранa от най-големите съвременни композитори и интерпретатори на български фолклорни ритми като: Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Димитър Трифонов и др.

Квартета е в състав Христина Анастасова, Фанка Койнарова, Елена Беделева, и Тонка Колева Като солисти на хора четирите народни певици са сред първите български артисти, които пеят на сцената на Зала Олимпия. Първият албум на квартета е записан през 1989 година и е издаден от Мега Мюзик. Промоцията на албума е осъществена на Изложението на звуконосителитеМИДЕМ, Кан, Франция.

4. Постановка на годината – „Невястата” – ансамбъл „Родопопа”

Видео: Митко Христов

Най-новият проект на ФА „Родопа“ е музикално-танцовия спектакъл „Невястата“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. “Невястата” е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл “Родопа”.

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на “Родопа”. Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан – изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Музиката на спектакъла е авторска, написана за “Невястата” от младия композитор Николай Балабанов.

Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ансамбъла по това време. Хореографи са Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова,а композитор е Николай Балабанов.

Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.

5. Хореограф на годината – Сийка Василева анс. Родопа”

СИЙКА ТОДОРОВА ВАСИЛЕВА
Главен хореограф – Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Смолян

Сийка Василева е родена на 24.03.1957 година в град Рудозем, област Смолян. През 1975 година завършва Държавно хореографско училище в град София, а после учи в Институт за музикални и хореографски кадри в град София. След това завършва специалност Български език и история в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, а по-късно магистърска степен по Хореографска режисура в Нов Български университет при Тодор Бекирски и Юлия Цанкова. Други нейни преподаватели са изтъкнатите хореографи акад. Красимир Петров, Димитър Димитров, Мария Ефтимова, Кирил Харалампиев, Георги Абрашев, Христо Иванов, Данчо Янакиев и други.
През 1977 година започва работа като хореограф в Дом на културата, град Мадан. От 1979 година в продължение на 30 години работи като балет-майстор и хореограф в Държавен ансамбъл „Родопа” – Смолян. В същото време изпълнява длъжността хореограф в Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Орфей”, град Смолян и преподавател в Национално училище по фолклорни изкуства „Широка лъка”. След това работи като главен художествен ръководител в Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Орфей” и директор на Обединен детски комплекс в град Смолян. До 2017 година в продължение на 5 години работи като преподавател в Музикален колеж „Щефан Няга” в град Твърдица, Република Молдова. В момента е главен хореограф във Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян. Сийка Василева е водила фолклорни курсове на израелски и френски групи.
Сийка Василева е автор на много дивертисментни, тематични и сюжетни танци за деца и възрастни. По-известни нейни произведения са:
Северняшки танц
Родопски танц
Пеперуда
Шопски танци
Пиринска младост
Севернячки
Каракачански танц
Гурбетчии
Невястата
Танците се изпълняват в ДЮФА „Орфей”, Дом на културата, читалище „Христо Ботев”, Музикален колеж „Щефан Няга” и ФА „Родопа”.

 

6. Инструментална пиеса. – „От нашия край” – Петър Ралчев

7. Дете-изпълнител на годината 

 

 

8. Нематериалното културно наследство – номинацията се определя от ИЕФЕМ към БАН – Областния управител на Пернишка област за “полагане на системни грижи за съхранение на нематериалното културно наследство на Пернишка област, довели до вписването на обичаят „Сурва” в Представителната листа на ЮНЕСКО на елементи на нематериалното културно наследство”.

Ирена Соколова е родена на 24 януари 1971 г. в Перник. Тя е магистър по социална психология, магистър „психотерапевт“ е и е завършила „психодрама“ в института „Берхард Ахтенберг“ Германия.

Три мандата народен представител  – в 41, 42 и 43 Народно събрание. Била член на парламентарните комисии по Образование и наука, Култура и медии, Правата на човека, жалбите и петициите на гражданите

9. Фирма, община или личност популяризираща или спонсорирала фолклорни събития.

гр. ПАЗАРДЖИК

 

10. Ансамбъл на годината – ансамбъл „Родопа”

Ансамбъл “Родопа” в изпълнение на танци от Шоплука

Фолклорен ансамбъл „Родопа” Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.
Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично стилово изкуство, наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.
Водеща в творческото амплоа на колектива е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана.
Залюляните песни и мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа”.
Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа” е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.
От основаването си ансамбъл „Родопа” има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание.
Неоспорим е приносът на ФА „Родопа” за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.
Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий” – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и Танцови Дейци.
Гордост за ФА „Родопа” е „космическия глас” Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

11. Журналистически, публицистични материали и радиопредавания в областта на фолклора – Албена Безовска БНР

Главния организатор заедно с Боряна Георгиева и Албена Безовска от БНР - България

Главния организатор заедно с Боряна Георгиева и Албена Безовска от БНР

Албена Безовска е сред водещите музиколози и журналисти в областта на фолклорното изкуство. Повече от двадесет години е част от Радио България – предаванията за чужбина на БНР, чиято основна задача е да популяризира постиженията на българските творци в областта на всички области на изкуството, културата, науката и др. Завършила е НМУ “Любомир Пипков” (със специалност цигулка) и НМА “Проф. Панчо Владигеров” (със специалности етномузикология и музикална естетика). От началото на 80-те години на м.в. датират първите ѝ публикации в периодичния печат, в специализирани издания като в. “Култура”, в. “Музикален живот”, сп. “Българска музика” и др. Акцент в работата ѝ за Радио България са материалите върху фолклорни теми. Отразила е стотици концерти, фестивали, годишнини, нови албуми и проекти, свързани с народната музика във всичките ѝ превъплъщения. Тя е сред първите съмишленици на Годишните фолклорни награди, подкрепила с публикации и съдействие първите издания на форума. Особен интерес за чуждестранните (а и за българските) слушатели на програмата представяват материалите ѝ в рубриката Фолкстудио, посветени на старинните български обичаи, ритуали, вярвания, легенди и поверия, както и на свързаните с тях народни песни. Сред наградите, които особено много цени са отличието на СБК за музикална публицистика (2007 г.) и Кристална лира (2015 г.) за музикална критика.

12. Наградата за цялостен принос се определя от организационния екип и журито на ГФН – Димитър Манов

Двамата от най-известните хореографи на България бяха на сцената на ГФН. г-н Димитър Манов награди в приз Цялостен принос към българския фолклор Иван Тодоров

 


[fbcomments]

официален домакин на наградите