Сърцето на граово ще тупти на една сцена.


Сърцето на граово ще тупти на една сцена.

Среща на три поколения от Шоплука

Шопска мъдрост най – точно може да отговори на очакванията ви, ако сте част от предстоящото събитие. „Ние не се фалимо. Нашто се види… Оно само се фали“. Истина, която най – точно проличава, ако слушате и гледате уникалните шопски песни и хора. Ако те са поверени на едни от най- добрите певци, музиканти, танцьори в среща на една сцена, то празникът ще е вълнуваш и не би оставил безразличен никого от присъстващите. Такова преживяване ви предстои, ако посетите концерта на 12 май,т.г. от 19ч. в кино „Освобождение“ – София, за „затупти на една сцена сърцето на граовския фолклор“. От т.н. голям Шоплук музикално – танцовите традиции в района на Пернишко, Радомирско, Брезнишко е обособен в специфичната граовска под област. За нея най – характерни са едногласните бавни песни, които се изпълняват на сватбената трапеза, често и под съпровода на гъдулка. Известни са като „сватовски“ и са изпъстрени с орнамент, изискващ типичното „тресене“, изискваща особена вокална техника. Майстори на граовското пеене са участниците на концерта – Радка Алексова, Сорина Богомилова и Димитър Лукарски. Трима певци от три поколения, достойни носители и популяризатори на граовския стил.

Прочутата Радка Алексова е родена в с. Студена, Пернишко. Професионалният й път тръгва от самодейните сцени в Перник, за да продължи в хора на Националното радио, по – късно известен под името „Мистерията на българските гласове“, където продължава да пее и сега. Соловото й изпълнение на хоровата песен на композитора Николай Кауфман е включена в албума на швейцарския продуцент Марсел Селие, получил престижната американска награда „Грами“ през 1990г и изправяла на крака публиката на най – авторитетните концертни зали по света.

Сорина Богомилова е от средното поколение шопски певици. Родена е в с. Дивотино, Пернишко. Първоначално тя се увлича от граовските танци, но любовта към песента надделява, за да се влее в хоровия състав на ДАНПТ „Ф.Кутев“ – София. Многократно и тя е предизвиквала възторга възторга на публиката у нас и по света, като солистка, но и като глас на трио „Вечерница. За личния си репертоар Сорина с вещина събира и записва оригинални граовски песни.

Димитър Лукарски е представител на младото поколение граовски певци. Той е следовник на оригиналната певческа школа на прочутите граовски певци Славка Секутова, Станчо Стоилов, Павлина Горчева. Вслушва се в техните съвети за детайлите на граовския изпълнителски стил, опитва се да изгради собствен оригинален репертоар от непознати песни от района на Радомирско и Пернишко. Димитър Лукарски завършва специалността „музикална педагогика“ в Благоевградския университет. Чест гост е на местните и национални събори, празници, концерти.

Ако искате да усетите и граовската тръпка на темпераментните граовски хора, ще се насладите на музиката и хореографските спектакли на оркестър „Граовска младост“ с ръководител Венци Андонов и на танцовия състав при читалище „Чичо Стоян“ – с. Дивотино, Пернишко с хореограф Юлиян Кралчев. Шопския хумор е подсигурен от Руска Дросева

 

Статията е написана за ГФН от Илка Димитрова


[fbcomments]

официален домакин на наградите