ГФН 2017 г са посветени на Надка Караджова


ГФН 2017 г са посветени на Надка Караджова

г-жа Диди Кушлева заедно с г-жа Светла Караджова

По случай 80 години от рождението на Надка Караджова, Председателя на журото в Годишните фолклорни награди 2016г, г-жа Диди Кушлева предложи, през 2017г. те ще бъдат посветени на голямата Надка Караджова.

Надка Иванова Караджова

е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край. Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години. Следват участия в хоровете „Космически гласове“ и „Големите гласове на България“. През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова. Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия, 1994 година участва като солистка в “Реквием” – Национална опера , гр. Белгия

Надка Караджова и  Квартет”Славей” са участвали в големите фестивали по света : Аbbayedu Toronet , Abbatialede la Sainte – Trinite de Fecamp, Eglise ST Germain des pres a Paris, Eglise des Dominicains a Digne les Bains, Mauleon, Nice, Six fours                 

—–Chateau de Vascoeuil

—–Eglise de Mece/ Vitre                       —–Eglise Saint Eienne de Tinee

—–Eglise de Montigny – les – Metz       —–Eglise St Pierre, Aulnay de Saintonge

—-RencontresMedievales de Fleury/ OUCHES    —-PEUPLES de la Mediterranee a Marseille

—–Rencontres  Polyphoniques de Calvy    —–Festival d,art Sacre de Champeaux

—-Festival de Musique du Mercantour        —-Festival  Cultures d,Automne  a Pau

—–A Capella Hofkozerte Winterthur         —–Festival de I,Abbaye de Sylvanes

—–Semaines Musicales  de Fecamp           —–Festival Musique en Devoluy

—–Eclats de Voix a Mauleon                    ——Ete Musical en Bergerac

——L, Ete du Grand Jardin…

—-L, Ete du Grand Jardin…

През 2009 година Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера. Дискът е в два варианта – аудио и видео, и се нарича „Магията на Мадара“. Той е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани именно там за запис.

Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването „Комиците“ на 31 декември 2010 г., 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 година в София, като причина се посочва силна сърдечна криза.

Надка Караджова е била омъжена за акордеониста Стефан Костов. Двамата имат дъщеря – народната певица Светла Караджова.

През 1978 година нейната песен „Заблеяло ми агънце“ печели наградата на радиоконкурса „Би Би Си-2“. В Англия е издадена плоча, озаглавена „Блеещите балкански агънца“. В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев“, Надка Караджова, квартет „Славей“ от поредицата „Българското многогласие“.

Надка Караджова е носителка на отличията „Заслужил“ и „Народен“ артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като: Орден “Кирил и Методий”, орден „Народна република България“, орден “Стара планина”, призовете „Братислава“, „Златно перо“ и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас, “Кристална лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци, награда “ВИДКО” – посмъртно и мн. др.Надка Караджова е почетен гражданин на гр. Пазарджик, гр. Търговище и няколко села около гр. Търговище. През 2016г. Надка Караджова е наградена в Годишните фолклорни награди за глас на годината.

Даниела Капинчева PR на известния художник Павлин Петров подари негова картина.

Даниела Капинчева PR на известния художник Павлин Петров подари негова картина.

През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

В нейна памет БНТ заснема докуметалния филм „Славеите на Надка Караджова“.

 


[fbcomments]

официален домакин на наградите