Осем години без Вълкана Стоянова


Осем години без Вълкана Стоянова
Дарина Славчева - Ученичка на Вълкана Стоянова

Дарина Славчева – Ученичка на Вълкана Стоянова

Вълкана Стоянова – тя е от онези личности, творци и учители, които оставят дълбока следа след себе си. От тях може да “попиваш информация” от тяхният житейски и творчески опит. Лела Вълкана ми разказваше от кого е научавала песните си, как ги е “доизкусурявала” своите песни – прибавяла и премахвала текстове, доукрасявала мелодиите. – орнаменти и цели фрази. Например: върху красив текст прибавя мелодия “Яна цвете брала”, прибавя мелодична строфа  – “Момчил си конче ковеше”.и др.  Къде и по кое време са се пяли песните.
Изпитваше голяма обич и загриженост към своите ученици (между, които съм и аз) и известна гордост. Освен песните си тя ни преподаваше и житейски уроци, да бъдем силни в борбата си с житейските несгоди, да стоим с гордо изправена глава.
Изключително държеше на правилната и точна дикция при изговарянето на текстта по време на пеене. Прецизна беше и при изпълнение на орнаментиката при безмензурните песни ( да не се прекалява с тях, да се изпълняват гърлено, без помощта на долната челюст или език). Темпото при песните в размер да бъде съобразено с функционалността на песента.
Когато съм гостувала в дома й ми правеше внечатление изключителното й майсторство при изработката на гоблени. Бих казала, че тя беше естет и обичаше около нея да е красота.
Тази година се навършват 7 години от кончината й, но тъгата от загубата й не е утихнала.
Дарина Славчева Славова
/народна певица, вокален педагог/
Носител на Приз “С песните на Вълкана Стоянова” – Стралджа 1999г
член на Фондация “Вълкана Стоянова”
удостоена с “Паметен знак –  Вълкана Стоянова” на Община Стралджа – 2012г

Представяме ви една от песните от книгата на Вълкана Стоянова

IMG_20160102_192016

Да си спомним за леля Вълкана

 


[fbcomments]
град Пазарджик

град Пазарджик

официален домакин на наградите

град Пазарджик