Връчване на приз Цялостен принос към българския фолклор


Връчване на приз  Цялостен принос към българския фолклор

Информация за медийте

На 20.02.2015 от 16.30 ч. ще бъдат връчени наградите за цялостен принос в областта на фолклорното изкуство. В проведеното по интернет гласуване почитателите избраха голямата народна певица Любка Рондова и дългогодишния хореограф Ради Радев. В прикачените файлове ще намерите информация за тях.
Награждаването ще се състои в ресторант “Мома”, чийто интериор е изцяло във фолклорен стил. Адрес: София, ул. Солунска 28 (между преките „Княз Борис“ I и „Цар Асен“). Заповядайте, за да споделите този момент с двамата забележителни творци! След церемонията, на чаша вино, ще има възможност за разговори и интервюта.
Според регламента на Годишните фолклорни награди през есента ще бъдат обявени и отличията в останалите категории.

lubka-rondova-humanity3

Любка Рондова е родена в с.Шестево, Костурско, Егейска Македония, в будно българско семейство. Гражданската война в Гърция (1946-1949) разпилява семейството по света. Любка Рондова тръгва на училище в Полша, завършва гимназия в Чехия. Дипломира се като филолог във Философско-филологическия факултет на Карловия университет в Прага. По-късно завършва квалификационни курсове по научна информация в Москва. Владее няколко чужди езика: гръцки, полски, чешки, руски.
Високообразован човек, владеещ няколко езика, Любка Рондова добре съзнава значението на родовата памет и усърдно работи в тази насока през целия си живот. Тя неуморно събира и популяризира народни песни на българите от Македония. Талантливата певица намира своята истинска сцена в най-стария у нас Ансамбъл за народни песни и танци “Гоце Делчев” към Съюза на македонските културно-просветни дружества – София, създаден през 1945 г. В него работи като солистка и филолог 30 години. С този ансамбъл изпява и записва някои от най-хубавите си песни. Изнася множество концерти в много страни по всички континенти. С него и с диригента Любен Тачев прави първите си записи в БНР. Нейните песните са аранжирани от наши талантливи и известни композитори, сред които Иван Павлов, Любен Тачев,проф. Кирил Стефанов, Александър Кокарешков, Никола Ваклинов, Емил Колев и много други.
Любка Рондова има богата фонотека. Многобройни са записи й в Националното радио, с ансамбъла и самостоятелни, които остават в Златния фонд. Пъстра палитра от нейни изпълнения създава и съхранява радио Благоевград. В Националната телевизия, освен множество нейни песни, са създадени и десетки документални и художествени филми, свързани с разнообразни теми от българската, балканската и европейската история и култура. През 1985 г. радио Детройт /Мичиган/ излъчва едночасово предаване със специално подбрани песни, което се разпространява на касета и дългосвиреща плоча “Родна песен”. Малко по-късно, по време на дните на българската култура в САЩ и Канада, тя се представя блестящо в 17 концерта пред българска и американска публика, а телевизията в Ню Йорк на два пъти излъчва предаване за това. По време на едномесечното й турне в Австралия през 1988 г. радио Аделаида записва няколко нейни изпълнения. През 1995 г. фирма “Грами” издава на аудиокасета нови записи на певицата, а през 2001 г. фирма “ЗЕН Електроникс” събира в най-новия албум “Смиляна” на компактдиск най-доброто, създадено от певицата от за периода 1980 – 2000 г. В началото на 2002 г. “Ачък Радио” в Истанбул представя в едночасова емисия този албум. Чешкият културен институт в София организира специално честване на певицата в рамките на месецът на българо-чешкото ротарианско сътрудничество.
Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни Любка Рондова създава и свои авторски песни по стихове на поети, с които е участвала в изданията на “Пирин Фест”. Огромният й опит и доброто познаване на народното творчество й дава възможност да създава музика по оригинални народни текстове, чиито мелодии са потънали безследно в “мелницата на времето”, като “Велико, дульбер бугарко”, “Три коня лудо тераше”, “Будинска Яна” и други, които не се отличават от автентичните.
За дългогодишната си дейност, певческа и обществена, все в областта на културата и за приноса й в популяризирането и опазването на народните традиции, Любка Рондова е отличена с редица държавни награди, ордени и медали. Но както самата тя казва: “Нищо не може да се сравни с обичта на публиката, която е моята най-голяма награда и надежда”.
Животът на Любка Рондова е урок по патриотизъм, който тя определя простичко така: ”Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят”.

radi

РАДИ РАДЕВ е роден на 2 април 1929г. в София. Родителите му са от Средногорието. Възпитан от най-ранни години в любов към народното изкуство, едва 16-годишен влиза в редиците на Общ работнически професионален съюз – най-изтъкнатия по онова време работнически колектив към Централния съвет на профсъюзите. Бързо се утвърждава, благодарение на своя усет, любов към народните танци, дисциплина и изключителни физически данни. Става солист на ансамбъла, а по-късно и помощник-ръководител.
През 1955 г. е приет в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”. Дългогодишната работа в този първокласен професионален състав оказва изключително влияние върху изграждането му като изпълнител и хореограф-творец. Там има възможност да се докосне до светилата в българския музикален и танцов фолклор – н.а. Маргарита Дикова, н.а. проф. Кирил Дженев, н.а. Красимир Кюркчийски, н.х. Нева Тузсузова, Живка Клинкова, з.а. Михаил Йорданов и др. С ансамбъла посещава десетки страни в целия свят – 6 пъти бившия СССР, САЩ, Канада, Англия, Франция, Италия, Австрия, Сирия, Белгия, Холандия, Израел, Монголия, Корея, Китай и т. н.
През 1967г. Ради Радев създава танцов състав към наскоро сформирания от Георги Бояджиев „Шопски ансамбъл“ при ОНС- София. С упорит труд, голямо умение и опит като организатор и хореограф, за няколко години Радев извежда Шопския ансамбъл до най-високите върхове на самодейното танцово и музикално изкуство. Ансамбълът израства като първокласен самодеен колектив, печели много първи награди в най-отговорни състезания и фестивали в България и по света.
За своята 60-годишна творческа дейност Ради Радев е създал десетки авторски танци. Много от тях са отпечатани в изданията „Танцово изкуство“ и „Художествена самодейност“: “Шопска сюита”, “Граовска сюита”, “На мегдана”, “Двубой”, “Жътварки”, “Лазарки от Софийско”, “Сюита четворни хора”, “Мъжки шопски танц”, “Женски шопски танц”, “Ах тия шопи”, “Из друмищата на Шоплука”, “Коледарски танц”, “Герчо с тамбурата” и много други.
Ради Радев е удостоен с десетки награди у нас и в чужбина:
– Орден “Кирил и Методий” – първа степен
– “Златна лира” – Съюз на музикалните и танцови дейци в България
– Пет златни медала от международни фестивали
– Шестнадесет златни медала от републикански фестивали
– Медал “1300 години Българска държава”
“Златна лира” от СМТДБ и “Златна кобилица” от ЦИОФФ – България
Почетен гражданин е на гр. Елин Пелин и гр.Правец


[fbcomments]

официален домакин на наградите