Церемония по награждаване на приз “Цялостен принос към българския фолклор” 2014г


 

 

Верка Сидерова

 

 

 

През месец февруари легендата на Добруджа Верка Сидерова, бе наградена от Първите годишни фолклорни награди “Борис Машалов” за цялостен принос към българския фолклор.След награждаването имаше пресконференция за всички желаещи журналисти.

На вашето внимание представяме биографията на Верка Сидерова и със съдействието на любители на родното фолклорно творчество и нашия екип.
ЖИВАТА ЛЕГЕНДА НА ДОБРУДЖА ВЕРКА СИДЕРОВА

“Добруджа! Винаги им казвам на журналистите да пишат и говорят повече за нея, защото и ние, добруджанци, сме чеда на Майка България.” – Верка Сидерова

Верка Сидерова е известна изпълнителка на песни от добруджанската фолклорна област. Тя е родена на 26 април 1926 година в град Добрич. Завършва гимназия /паралелка за изучаване на чужди езици/ в родния си град. Дарбата й е наследена от майка й и баба й, от които е научила целия си репертоар още като дете. За своя живот в Добруджанския край тя разказва така: „Добруджа – моят роден край. На нейната земя съм израсла, с нейните мъки и радости, с нейните традиции, игри и песни. В нашата колоритна махала „Карабоклука” какво ли нямаше – и добро, и лошо. Беше смесена, българи и турци. Живеехме си общо, не се деляхме. Ние, децата, често ставахме причина за пререкания, но накрая, след като майките ни поотупваха набързо, възрастните се сдобряваха и падаше здрава веселба. Имахме общи празници, сюнети, сватби. Ех, колко пилафи и баклави се ядяха! На кюшето, в долната страна на уличката, си правехме хорце, пеехме песни. От там е моят репертоар, който и досега звучи в ефира.”
През 1947 година се омъжва за Цоньо Димитров – летец в Авиобазата в град Балчик. При едно пътуване от Балчик за Варна тя запява и всички разбират за таланта й. След това Верка Сидерова се включва в самодейността на град Балчик. През 1952 година в София се провежда Преглед на общовойсковата художествена самодейност в залата на ЦДНА, на който тя се явява и печели първата си награда. След това на концерта на Държавния ансамбъл за народни песни и танци лично се запознава с Филип Кутев, който я кани в ансамбъла си. Последва преместване в град София и една шеметна кариера. За Филип Кутев и годините прекарани в ансамбъла Верка Сидерова казва следното: „Той ме откри и в Държавния ансамбъл ме извая като певица. Казвам „извая”, защото за да стъпиш на сцената и да изпееш песента си така, че да стигне до сърцата на слушателите, е нужен много труд. В ансамбъла разбрах, че народната песен е училище по българщина. С радост и огромна благодарност си спомням за всички колеги, музиканти и композитори, които бяха до мен през годините и заедно направихме стотици концерти по четирите краища на света, записахме стотици песни в радиото, телевизията и „Балкантон”. Дълбок поклон пред голямата Вълкана Стоянова, от която научих толкова много!”
До 1983 година тя пее в анс. „Филип Кутев” като солистка, в квартети и в трио Янка Танева, Верка Сидерова и Елена Юрукова. Изнасяла е концерти в 29 страни по света с участието и на други големи певици, като Вълкана Стоянова, Янка Танева и Елена Юрукова, които нарича свои сестри.
Синът на Верка Сидерова Митко също тръгва по пътя на музиканта и през 60-те години застава зад барабаните на група Викинги, в която още е бил и Вили Кавалджиев. Влечело го обаче и снимането и така Митко се насочва към операторската професия, която практикува 42 години. Талантът й е предаден на първата й правнучка Яна, която пее и свири на пиано.
Верка Сидерова е носителка на голямата награда „Нестинарка” – за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и телевизия. През 2003 година е издала компактдиск „Лале ли си, зюмбюл ли си” с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 година. Работила е с големите български композитори Стефан Кънев, Коста Колев, Красимир Кюркчийски, Иван Кирен и др. Тя е носител на голямата награда “Нестинарка” – за цялостна певческа кариера, на Международния фолклорен фестивал в Бургас. През 2004 година Верка Сидерова е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.През месец септември е  наградена от президента на България Георги Първанов с орден „Стара планина”. Февруари 2014г получава пъврия фолклорен “Оскар” от Първите годишни фолклорни награди на името на “Борис Машалов”, статуетка и плакет по случай 100г от рождението на Машалов от преките му наследници в приз “Цялостен принос към българския фолклор”.През цялата си кариера Верка Сидерова е пяла само добруджански песни. Общият им брой е над 200.
По повод своята 85 годишнина певицата издава авторската си книга „Моята биография”.

 

За себе си тя казва: „Всеки обича своя роден край и това е напълно естествено. Народната песен ме е съпровождала през целия ми съзнателен живот, още от люлката мама ме е орисала с нея. Пих до насита от чистия й извор. Пожелавам го и на вас. Но всеки, който иска да пие от него, трябва да застане на колене, защото от извор се пие на колене …”
колене, защото от извор се пие на колене …”


[fbcomments]

официален домакин на наградите